Marktleider Rabobank verhoogt hypotheekrente, 'einde lage rente in zicht' (BRON: RTLNIEUWS)

Marktleider Rabobank verhoogt hypotheekrente, 'einde lage rente in zicht' (BRON: RTLNIEUWS)

En als er één schaap over de dam is, volgen er vaak meer, is althans de verwachting van de Van Bruggen Adviesgroep, een grote onafhankelijke hypotheekadviseur.

Meer geld eruit dan erin

De reden voor banken en andere aanbieders om de hypotheekrente te verhogen, is de gestegen marktrente. Dat is het tarief waartegen de banken zelf geld kunnen lenen en dat is de afgelopen maanden gestegen.

Daardoor slinken de marges voor de hypotheekaanbieder - tenminste, zolang de hypotheekrente laag blijft. Er gaat meer geld uit dan dat er binnenkomt. 

Op de sterk concurrerende hypotheekmarkt staan aanbieders over het algemeen niet te springen om de hypotheekrente te verhogen, stellen de adviseurs van Van Bruggen, uit angst dat consumenten hun hypotheek bij de concurrent afsluiten.  

Stijging

Door de slinkende marges nemen ze dat risico nu toch. Afgelopen week hebben meerdere hypotheekaanbieders hun rentetarieven verhoogd, naar gemiddeld 1,54 procent vaste rente voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Ook de tarieven voor 10 en 20 jaar zijn gestegen.

De aanbieders zien zich daarbij gesterkt door het feit dat ook marktleider Rabobank de stap heeft gezet om de hypotheekrente te verhogen. Mede daardoor verwacht Van Bruggen de komende tijd een serie van hypotheekrenteverhogingen.

Ook de hypotheekrentebarometer van De Hypotheker voorziet de komende week een stijging van de langlopende rente.

"Nu de eerste geldverstrekkers hun hypotheekrentes verhoogd hebben, verwachten wij dat andere geldverstrekkers zullen volgen. Met mogelijk meerdere rondes met verhogingen", aldus de adviesgroep.

Van Bruggen noemt het verder 'opvallend' dat de verhogingen, in tegenstelling tot de verlagingen van de afgelopen maanden, al snel 5, 10 of zelfs 15 honderdsten van een procent bedragen. 

Nieuwste woningen

Achter Oosteinde 14, 1017 XP Amsterdam Achter Oosteinde 14, 1017 XP Amsterdam hover
Achter Oosteinde 14
1017 XP Amsterdam
€ 2.300.000 k.k.
245m² 7 kamers Tuin
Funenpark 497 II, 1018 AK Amsterdam Funenpark 497 II, 1018 AK Amsterdam hover
Funenpark 497 II
1018 AK Amsterdam
€ 2.000 p.m. ex.
Verhuurd
83m² 4 kamers